5 Tibetaanse Riten

De vijf Tibetaanse Riten, ofwel De fontein der jeugd, vormen een serie van 5 Riten (oefeningen) die bij regelmatige uitvoeren een verjongend effect hebben. Je wordt sterk en soepel en je krachtcentrum (je core) wordt sterk.

De Riten die worden beschreven in het boek van Peter Kelder en schijnen afkomstig te zijn van Tibetaanse monniken, die ver van de bewoonde wereld in de bergen van de Himalaya leefden en de oefeningen al eeuwenlang doorgaven aan de volgende generatie. De bewegingsserie bleef een goed bewaard geheim tot een Engelse officier op een reis door de Himalaya bekend raakte met die kennis en deze overbracht naar het Westen (aldus het verhaal). 

De houdingen die veel weghebben van yoga posities, hebben een gunstige uitwerking op de chakra's (de energiebronnen van het lichaam, van binnen en van buiten) en stimuleren een goede werking ervan, waardoor het lichaam energiek en fit blijft en zich zelfs verjongt. Chakra’s draaien snel rond. Wanneer we ouder worden gaan ze langzamer draaien en zet veroudering in. Dit proces kan je keren door deze reeks dagelijks uit te voeren.

Apps voor beoefening van de 5 tibetanen: 

Dagelijks enkele minuten
Door dagelijkse beoefening voor enkele minuten zou je energie toenemen, afvallen, een beter geheugen krijgen, haargroei stimuleren, betere spijsvertering, je jonger voelen. Om te beginnen zou je de oefeningen 1-5 keer moeten doen en dit langzaam opvoeren met 2 x per Rite per week tot je iedere oefening 21 maal kan herhalen. Daarna ga je door met alle Rites 21x te herhalen. Het beste resultaat krijg je als je de oefeningen iedere dag doet. 

Het beste tijdstip voor de Tibetaanse Rites is ’s morgens direct na het opstaan, maar lukt dat niet kun je op elk moment van de dag deze reeks doen. Doe hem alleen niet vlak voordat je gaat slapen, omdat het vitaliseert.

Een voorbeeldschema voor 10 weken:

  1e week:  3 herhalingen per Rite 
  2e week:  5 herhalingen per Rite
  3e week:    7 herhalingen per Rite
  4e week:   9 herhalingen per Rite
  5e week:  11 herhalingen per Rite
  6e week:  13 herhalingen per Rite
  7e week:  15 herhalingen per Rite
  8e week:  17 herhalingen per Rite
  9e week:  19 herhalingen per Rite
 10e week  21 herhalingen per Rite

 

Lees hier het pdf met uitgebreide informatie: Rite der Tibetanen_Fontein der jeugd.pdf

Bekijk een uitgebreid Youtube filmpjes hier, met volledige uitleg en voorbeelden van de uitvoering: 

Vanaf 10.06 minuten vindt je meteen de uitleg waarbij alle Rites achter elkaar worden gedaan en kan je meteen meedoen.