Pilates

De Pilatesmethode werd ontwikkeld door de legendarische Joseph Pilates ( * 1883 in Mönchengladbach, † 1967 in New York). Het is een oefenmethode voor lichaam en geest. Pilates is een uiterst effectief systeem van oefeningen die met een diepe, bewuste ademhaling en in concentratie worden uitgevoerd.
Pilates noemde zijn methode 'the art of controllogy'. Hij geloofde immers sterk in het principe dat je met je geest controle kunt krijgen over het functioneren van het lichaam. 

Vooral spieren van je Powerhouse (dit zijn de spieren van je romp vanaf je nek t/m je billen) worden getraind en versterkt (corestability) en ook worden deze spieren en je wervelkolom soepel gemaakt (coreflexibillity). De oefeningen zijn gebaseerd op de principes: concentratie, beheersing, nauwkeurigheid, innerlijke stabilisatie, ademhaling, coördinatie en soepele vloeiende bewegingen. 
Het gaat er bij Pilates niet om hoe vaak je de oefening herhaald, maar om het uitvoeren van de oefening met bewuste aandacht. Daarvoor wordt de ademhaling gebruikt als ondersteuning/aangever voor het tempo. Dat betekend in een trainingsgroep dat ieder de oefeningen uitvoert op zijn eigen ademhalingstempo.