Yoga

Hatha Yoga: 

Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid' of 'samenbrengen’. In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.
De eenheid van lichaam en geest wordt vooral gezocht in een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefening en concentratie. Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen.

De yogahoudingen (asana's) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. 
Hatha Yoga Is een fysieke yogavariant, die voor het grootste deel bestaat uit het uitvoeren van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingstechnieken (Pranayama) en concentratie. Hierdoor vind je balans in je lichaam en geest.
 
Elke asana bestaat uit vier ‘momenten’:
  • Voorbereiding: in een rustige, neutrale houding probeer je in het hier en nu te zijn.
  • Aannemen: op vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding. Zonder forceren. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. Dat je jezelf tot een krakeling kunt vouwen is leuk, maar het wordt pas yoga als de ervaring vooropstaat.
  • Aanhouden: al ademend blijf je enige tijd in de houding, de spanning over je spieren spreidend. Zo blijf je alert.
  • Waarneming: in een rusthouding ga je na wat de uitwerking van de houding is. Doorgaans neem je asana’s meerdere keren aan. Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam én geest. 
De ademhalingsoefeningen (Pranayama’s):
Op verschillende momenten in een Hatha Yoga les kunnen ademhalingsoefeningen uitgevoerd worden. Deze oefeningen helpen je bewust te zijn van de plek van je adem in je lichaam. En ze geven je meer energie, ondersteunen de fysieke asana’s en helpen het afvoeren van afvalstoffen. De oefeningen variëren van het in- en uitademen door 1 neusgat tot een volledige yoga ademhaling via neus, borst tot diep in de buik. 
 
Er zijn ook volledige oefenreeksen, de bekendste is de Zonnegroet .
 
Meditatie is ook een onderdeel van Hatha Yoga.